Skip to content
αποφυγή προβλήματος

Μπορώ να αποφύγω το άγχος μου;

«Άστο προς το παρόν και βλέπουμε»: Αυτή η κοινότυπη φράση εμπεριέχει την πρόθεση ενός ατόμου να παραμερίσει την ενασχόληση με ένα τρέχον θέμα που αναζητά προσοχή (αποφυγή προβλήματος) και να την μεταθέσει στο αόριστο μέλλον.

τραύμα

Τι σημαίνει τραύμα και πως να το αντιμετωπίσεις

Τι είναι τραύμα; Τι υπήρξε τραύμα στο χθες; Τι λειτουργεί ως τραύμα στο σήμερα; Είναι εύκολο να ξεχάσουμε κάτι που μας προξένησε φόβο και πόνο, αποφεύγοντάς το; Κι αν καταφέρουμε και ξεγελάσουμε το νου, το σώμα συνηγορεί στη λήθη;

εγκλωβισμένος στο πρόβλημα

Εγκλωβισμένος στο πρόβλημα

Ο λαβύρινθος αποτέλεσε στην Αρχαία Ελλάδα, σύμφωνα με το μύθο, ένα οικοδόμημα τόσο πολύπλοκο στην κατασκευή του, ώστε ένας επισκέπτης, μετά την είσοδο σε αυτόν, ήταν αδύνατο να βρει την έξοδο, εξαιτίας της δαιδαλώδους διάταξης των στοών του.

είμαι αρκετά ικανός

Κι αν δεν είμαι αρκετά ικανός;

Κάθε άτομο, μετά την ενηλικίωση, σημειώνει μία επαγγελματική διαδρομή που μπορεί να εκτείνεται από το σχολικό απολυτήριο, τις σπουδές ή κάποια μετεκπαίδευση.

Απώλεια κενό

Απώλεια και πένθος

Η απώλεια, αν και απασχολεί έντονα τους ανθρώπους, αποτελεί ένα θέμα που δύσκολα συζητιέται και πρόθυμα αποφεύγεται. Πώς, άλλωστε, να ακούσει κανείς μία δυσάρεστη είδηση και να μη σκεφτεί αυτοαναφορικά;

Όρια

Τι σημαίνει “βάζω όρια” τελικά

Τα τελευταία χρόνια, η έννοια “όριο” χρησιμοποιείται αρκετά σε σχέση μία συμπεριφορά. Η φράση χρειάζεται να βάλεις όρια” μοιάζει με μία προσφιλή συμβουλή για την αντιμετώπιση μίας επικοινωνιακής πρόκλησης.

εκπαίδευση

Μαθαίνοντας από τα παιδιά

Εφηβεία και συγκρούσεις. Ένας συνδυασμός που έχει περάσει στην κοινή συνείδηση ως φυσικός, αναπόσπαστος, σχεδόν αναμενόμενος, με εκκίνηση την ηλικία των 11-12 ετών και τερματισμό την ηλικία των 18, όπου τοποθετείται η αρχή της ενήλικης ζωής.

Πελαργός φέρνει μωρό

Η (δια)μάχη του ονόματος

Λίγο καιρό μετά την γέννηση ενός παιδιού, οι γονείς συνήθως σκέφτονται το όνομα που εκείνο θα έχει όπως και το πρόσωπο που θα επιλέξουν ως νονό.

Δίλημμα

Να χωρίσω ή να παντρευτώ;

Χωρισμός ή γάμος; Αυτό το παράδοξο δίλημμα αφορά σε ένα μέρος του ενήλικου πληθυσμού που είναι προβληματισμένο με τη σχέση του και δυσκολεύεται να πάρει μία θέση προς τη πλευρά του μαζί ή του χωριστά.

Υποχονδρίαση

Η νόσος του κατά φαντασίαν ασθενή

Ο όρος «κατά φαντασίαν ασθένεια», από το ομότιτλο γνωστό έργο του Μολιέρου, είναι ο πιο απλός και περιεκτικός τρόπος να περιγράψει κανείς την υποχονδρίαση.

Τι σημαίνει, όμως, ο όρος αυτός;

μετανάστευση

Ένα αεροπλάνο μακριά

Είναι συχνό φαινόμενο στην εποχή μας ένας εκ των δύο συντρόφων να χρειάζεται να μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Τι γίνεται ωστόσο στην περίπτωση που υπάρχουν νεότερα μέλη στην οικογένεια;

Εγώ εσύ εμείς

Ο πληθυντικός των αναγκών

Θέλω, θέλεις, θέλει. Θέλουμε, θέλετε, θέλουν. Κάνω, κάνεις, κάνει. Κάνουμε, κάνετε, κάνουν.

Έτσι μαθαίνουμε στο σχολείο τις κλίσεις των ρημάτων.

Φεύγοντας από το σπίτι

Ενηλικίωση στη Χώρα του Ποτέ

Το προσφιλές παραμύθι του Peter Pan αναφέρεται σε ένα αγόρι που ζει στη Χώρα του Ποτέ, το οποίο δεν μεγαλώνει, δηλαδή δεν γερνά και δεν ωριμάζει, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα πρόσωπα.

Κρίση πανικού

Η αφύπνιση μίας κρίσης πανικού

Τα τελευταία χρόνια, ο όρος “κρίση πανικού” χρησιμοποιείται ανοιχτά για να περιγράψει μία στιγμή έντασης ενός ανθρώπου κάτω από πιεστικές συνθήκες. Πώς ορίζεται, ωστόσο, η κρίση πανικού στην ψυχική υγεία;

Επικοινωνία

Η επικοινωνία, της (μη) επικοινωνίας

Επικοινωνία: Μία έννοια που διέπει την κοινωνική πραγματικότητα, είτε ως όρος που βρίσκεται στο καθημερινό λεξιλόγιο είτε ως συνθήκη, απαραίτητη για την ύπαρξη οποιασδήποτε ανθρώπινης επαφής.

Back To Top