Skip to content
είμαι αρκετά ικανός

Κάθε άτομο, μετά την ενηλικίωση, σημειώνει μία επαγγελματική διαδρομή που μπορεί να εκτείνεται από το σχολικό απολυτήριο, τις σπουδές ή κάποια μετεκπαίδευση. Ανάλογα με την προσδοκώμενη θέση, ένα άτομο δημιουργεί μία επαγγελματική ταυτότητα, την οποία εξελίσσει μέσα από το περιβάλλον εργασίας.

Στην παραπάνω διαδρομή, κάποια στιγμή, κάποιος μπορεί να βρεθεί ενώπιον μίας πρόκλησης ως προς την επαγγελματική του πορεία: μία απόλυση, μία ΄οικειοθελής αποχώρηση’, μία επιδίωξη αλλαγής τομέα ή μία σκέψη υλοποίησης μίας επιχειρηματικής ιδέας. Η πιθανότητα της αλλαγής επιφέρει αναταραχή σχέση με τον πρότερον, σταθερό ή συγκεκριμένο, επαγγελματικό βίο.

Όσο μεγαλύτερη είναι η εκτροπή από μία ζώνη άνεσης, τόσο μεγαλύτερο μοιάζει το ρίσκο για κάποιον για να το επιχειρήσει. Η συλλογιστική γύρω από την απόφαση συχνά αφορά σε μία σειρά από διαδικαστικά, πρακτικά ζητήματα αλλά και στο βαθμό της σιγουριάς που εμπεριέχεται στην παρακάτω ερώτηση:

«Είμαι αρκετά ικανός για το βήμα αυτό;»

Ένας άνθρωπος που φλερτάρει με την ιδέα μίας νέας αρχής, αναπόφευκτα έρχεται αντιμέτωπος με την αυτό-αμφιβολία: «μπορώ;». Οι διαβεβαιώσεις των οικείων προσώπων δεν αρκούν για να δημιουργήσουν σιγουριά ή να πείσουν ένα άτομο να λάβει μία κρίσιμη απόφαση για το μέλλον του. Η γενναιόδωρη υποστήριξη είναι σημαντική αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει την εσωτερική ασφάλεια.

Απαντήσεις ζητούν ερωτήσεις

Κάποιες φορές οι άνθρωποι θέτουμε ερωτήματα με έναν τρόπο που είναι δύσκολο να απαντηθούν ικανοποιητικά. Μία νέα αρχή μπορεί να δημιουργεί μερική βεβαιότητα, καθώς κάθε τολμηρό ξεκίνημα συνοδεύεται από φόβο και επιφυλακτικότητα.

Η ερώτηση «πόσο ικανός είμαι;» μπορεί να αντικατασταθεί από τα παρακάτω ερωτήματα:

  • Έχω δώσει αρκετή σκέψη ως σήμερα στο εν λόγω θέμα;
  • Έχω χρησιμοποιήσει όλες τις δυνάμεις μου για αυτή την προσπάθεια;
  • Που απέφυγα να απευθυνθώ; Συνεχίζω να σκέφτομαι με τον ίδιο τρόπο;
  • Στο παρελθόν, είχα καταφέρει αυτό … και αυτό …  Τι σημαίνουν αυτές οι επιδιώξεις για μένα;
  • Αν όντως δεν είμαι αρκετά ικανός ή όσο ικανός θα ήθελα να είμαι, ποιες επιλογές υπάρχουν για μένα τότε;
  • Τι διατίθεμαι να κάνω για τη ζωή μου;
  • Σήμερα τι θα μπορούσα να κάνω για να είμαι ευχαριστημένος με τον εαυτό μου;

Κάθε απόφαση αλλαγής κρύβει μία επιθυμία για εξέλιξη, για βελτίωση της ποιότητας ζωής, για μεγαλύτερη ικανοποίηση. Με ποιους τρόπους αυτή μπορεί να υπάρξει;

Back To Top